Blog theme: Agrarisch materieel en benodigdheden

« Terug Start

Kabels en leidingen: kunststof leidingsystemen

Gepost op

Leidingsystemen van kunststof
Kunststof leidingsystemen zijn beter dan kokoscoating leidingsystemen omdat ze langer meegaan en minder kosten. Zijn ze goed voor het milieu? Dat valt te betwisten, maar om daar achter te komen duiken we even gedetailleerder in de wereld van kunststof leidingsystemen en stellen we allerlei vragen. Gaat u zelf een kunststof leidingsysteem aanleggen? We beantwoorden onder meer de vraag welke soorten er zijn en hoeveel dat gaat kosten. 


De tuin
De tuin staat blank en het water komt niet weg. Een ideale start voor het aanleggen van een goedwerkend leidingsysteem. Binnen en buitenriolering, heet en koud water, er zijn nogal wat verschillende elementen die bepalen welk van de leidingsystemen het meest geschikt zijn. Elke situatie vraagt een ander systeem, maar de binnenriolering zoals dat ook wel wordt genoemd kunt u liever niet zelf doen. De tuin is echter wel goed te doen en kunt u nog leuk opfleuren met een mooi gaas dat goed bij uw tuin past. 


Welke soorten?
PVC, zoals genoemd kokoscoating en meer. Deskundigen geven aan dat kunststof leidingsystemen gemaakt worden van polyvinylchloride, althans grotendeels, polyetheen en polypropyleen. Dan heb je PVC, HDPE, PEX, CPVC, PVC-O, PPR en PB. Hoe weet u nou welke het meest geschikt is voor uw leidingsysteem? Kijk daarvoor naar wat er van het leidingsysteem wordt geëist: warm of koud water en de hoeveelheid. Bovendien is de dikte belangrijk en de plaats waar het systeem komt. Het antwoord op deze vragen zult u zelf moeten nagaan alvorens u begint. Dit zijn enkele vormen, dus er zijn er nog meer waar u uit kunt kiezen. U zult allicht net als ik af en toe door de bomen het bos niet meer zien en daarom kunt u het beste kiezen voor een veilige all-rounder: PVC. Of idealiter neemt u contact op met een specialist die uitvoerig kan kijken naar de vereisten van het systeem en het materiaal dat daar het best bij past. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de site van De Jongh Pipesystems. Daarnaast kiezen mensen voor kokoscoating, maar dat is minder lang houdbaar en op den duur dus weer duurder. Kunststof blijft tientallen jaren goed en dan hoeft u het dus op korte termijn niet te vervangen.


Is het duur? 
Dat ligt uiteraard aan de toepassing. Kunststof is over het algemeen wat duurder dan kokos- en andere duurzame materialen. Een voorbeeldprijs: de GF buis PVC (5 centimer) wordt gerekend op 6 euro per meter en dat is exclusief BTW (7,25 incl. BTW). De GF-buis PVC (5 centimer) is euro 4,04 en de GF buis ABS is van deze drie het goedkoopst met 3,39 euro.


Delen